Peter Blom (1956) is CEO van Triodos Bank, de meest duurzame bank van Nederland en in 2009 zelfs uitgeroepen tot duurzaamste bank ter wereld. Triodos Bank kiest er bewust voor dicht bij de echte economie te blijven. De bank investeert het ingelegde spaargeld van haar klanten rechtstreeks in duurzame bedrijven en blijft in rechtstreeks contact met de ondernemers die deze bedrijven leiden. In essentie streeft Triodos er naar om duurzaamheid te maximaliseren. Daarbij erkent de bank de noodzaak om winstgevend te zijn, maar uitsluitend als middel om een duurzaam doel te bereiken. Winst is niet meer dan een meetlat. Dit noemt Peter Blom het nieuwe bankieren.

Na zijn studie economie werkt Peter Blom enige tijd voor één van de eerste biologisch-vegetarische eetcafé’s in Nederland. “Ik ben altijd heel ondernemend geweest: naast mijn studie was ik betrokken bij een politiek café in Amsterdam. Ik was én ondernemer én politiek geïnteresseerd, dat was een zeldzame combinatie in die tijd. Voor dat politiek café hadden we een krediet nodig, maar dat kregen we niet van de banken. Toen ontdekte ik de stichting Triodos, de voorloper van de bank, waar we wél een lening loskregen. Vervolgens vroegen ze of ik als vrijwilliger wilde meewerken, omdat ze meer van dit soort aanvragen kregen. Niet veel later ben ik in dienst gekomen..”

Na negen jaar verschillende functies binnen Triodos vervuld te hebben wordt Blom in 1989 benoemd tot algemeen directeur en in 1997 tot CEO. Naast zijn functie als CEO van Triodos is Blom voorzitter van de Global Alliance for Banking on Values en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken. Vanuit zijn interesse in voedsel en landbouw is hij tevens voorzitter van de BioRaad.