Ruud Koornstra (Den Haag, 1964) is de ondernemer achter Tendris, ‘initiëringsmaatschappij’ voor duurzame producten.

Tendris’ grootste succes is Durion, een energiemaatschappij voor groene stroom. Vlak na de liberalisering van de energiemarkt is Durion één van de eerste maatschappijen die groene stroom aanbiedt voor minder geld dan grijze. Door te besparen op advertentiecampagnes en volledig in te zetten op telefonische verkoop wordt de in maatschappij in een jaar 200.000 klanten rijker. De opbrengst van verkoop van Durion in 2005 wordt opnieuw geïnvesteerd in andere duurzame projecten, waaronder de VisaGreencard, een creditcard die de CO2-uitstoot van aankopen compenseert, en de superzuinige Pharox-ledlamp.

Voor Tendris verdiende Koornstra zijn geld als tv-producent. Samen met jeugdvriend Friedwart Barfod produceerde hij programma’s als Lingo en Villa Felderhof. Toen hun bedrijf D&D in 2000 werd verkocht, waren ze beiden in één klap multimiljonair. In antwoord op de vraag “Wat gaan wij met de rest van ons leven doen?” besloten ze gezamenlijk Tendris op te starten. “Ons idee was geld te verdienen door goed te zijn voor mens, natuur en milieu.”

Koornstra’s geloof in een duurzame wereld is aanstekelijk. “Ik hoop iedereen maar vooral ondernemers te overtuigen door slechts mijn ervaring met ze te delen dat het anders kan. Ik wil mensen ervan doordringen dat duurzaamheid de sleutel is naar een beter, rijker leven dat we gerust het paradijs op aarde mogen noemen. Een betere wereld hebben we zelf in de hand. Daarover droom ik, praat ik, schrijf ik, Twitter ik en daarom onderneem ik.”